STICHTING logo tijd

 Hoeder van het ecokathedrale gedachtegoed

Ecokathedraal.

Omdat mijn nieuwe huis een voormalige fabriek is, ligt er een pleintje van bakstenen voor mijn voordeur en ruiten. Omdat deze leegte een beetje een doorn in mijn oog vormde maakte ik plannen het door iets anders te vervangen. Het liefste wilde ik meer groen creëren om de boel knusser te maken, net zoals ik binnenshuis had gedaan. Het probleem was alleen dat ik dan met een hele grote bult bakstenen zou komen te zitten. Het was toen dat ik me de ecokathedraal in de bossen in de buurt van Heerenveen herinnerde, een wereld van grote tempel-achtige bouwwerken van stenen die heel mooi overgroeid raakten. Ik besloot mijn eigen versie hiervan te maken om beide problemen zo in een keer op te lossen. 

Omdat dit zich rond een reis naar Rome afspeelde bouwde ik, toen ik de stenen uit de grond wrikte, de highlights van Rome enigszins na. Een colosseum, een arc, een Romeins aquaduct, een piramide, een pantheon en ook nog voor de grap een stonehenge, omdat ik de kans daarvoor zag. Het mooiste van het hele project was dat, toen ik bloemen in het nieuw vergaarde tuintje om de bouwwerken heen plantte, er al bijen op af kwamen toen de bloemen nog niet eens in de aarde stonden! Dat zei me veel over hoe dankbaar de insecten wel niet zouden zijn met deze bouwsels vol spleten en gaten, overgroeid met planten. De bij en insecten in het algemeen zijn in het geding terwijl ze erg belangrijk zijn voor de natuur. Ook andere insecten waren blij, zoals de sluipwespen die direct nadat elke steen eruit was holletjes maakten in het vrijgekomen zand. De mieren onder de stenen waren minder blij, ik ontblootte diens zorgvuldig gebouwde stelsels. Maar die heb ik een onderkomen gegeven in een behuizing in mijn woonkamer. Want met de juiste verzorging zijn insecten erg leuke huisdieren. 

Via de natuurmonumenten website kun je gratis een bijenpakket + bloemzaadjes bestellen. Ik ben benieuwd hoe mijn ecokathedraal eruit zal zien nadat de klimop het overwoekerd heeft en alle zaadjes uitgekomen zijn, en wie er in zullen wonen.

Skelte Braaksma (27), striptekenaar, illustrator en vormgever, uit Marrum.

Skelte 2Skelte 3Skelte 4

Agenda

03 okt 2024;
19:30 - 21:30
TIJDreizen 4: De stem van de toekomst
13 okt 2024;
10:30 - 16:00
Wandeling Le Roy route
26 okt 2024;
13:00 - 17:00
100 jaar is niets!
31 okt 2024;
13:00 - 17:00
Symposium